Pályázat 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00118

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00118

Célunk olyan cirok/köles alapú „tejtermékek” kifejlesztése, mely nem vált ki allergiás reakciót, intoleranciát, a vegán táplálkozásba is beilleszthető. A kifejlesztett termékek funkcionálissá tétele vitaminok, ásványi anyagok pl. szelén, stb. adagolásával, továbbá bioaktív hozzáadott lapanyagokkal, amik természetes (nem természetazonos ill. mesterséges) formában tartalmaznak vitaminokat. Így könnyebb felszívódást tesznek lehetővé, mivel a szervezet könnyebben azonosul velük, azért kisebb bevitt mennyiség is eléri a napi ajánlott bevitelt. Az így kialakított élelmiszert nevezhetjük egészséget védőnek, hiszen a tápanyagokat a megfelelő mennyiségben, minőségben és arányban fogja tartalmazni az életműködésekhez. Növényi eredetű termékeket kívánunk kifejleszteni, melyek az emberi szervezet számára hasznos tápanyagokat tartalmazni fogják (szénhidrát, élelmi rostok, fehérjék, zsírsavak (főleg esszenciális), vitaminok, ásványi anyagok (mikroelemek) és még alkaloidok, amelyeknek különleges hatásaik vannak).
A tejtermékek a bennük található fehérjéknek, zsíroknak, cukroknak, valamint vitamin (D vitamin, B12 vitamin) és ásványi anyag (kalcium) tartalmuknak köszönhetően fontos szerepet töltenek be az egészséges szervezet működésében. Viszont tudni kell, hogy néhány egyénben allergiás reakciókat vált ki, valamint ez az étel intolerancia egyik leggyakoribb formája. A cirok/köles-re azért esett a választásunk, mert gluténmentes, így a cöliákiában szenvedő betegek gond nélkül fogyaszthatják. A cirok/kölesösszfenol-tartalma jelentős, jelentős rost- és ásványielem-forrás is. A cirok/köles összetétele és felhasználási területe hasonló a kukoricáéhoz: keményítő, glükóz, szirup és olaj készül belőle, továbbá széles körben alkalmazzák teljes kiőrlésű termékek, kenyér, palacsinta, gombóc, kása, sütemény, tészta és sör előállítására is, ezen kívül seprű készítésére és takarmányként is hasznosítják. A cirok/köles fehérjetartalma 8-12%, a teljes élelmi rosttartalma 21%, és a nem oldható élelmi rosttartalma szintén jelentős (19,59%). Ezek a hasznos anyagok is megjelennek a termékekben. A kifejlesztendő termékek igyekeznek kielégíteni a táplálkozási igények széles spektrumát, illetve a lakosság egyre szélesebb körét érintő különféle táplálék-érzékenység problémájára is megoldást kínálnak, a funkcionális élelmiszerek. A funkcionálissá alakítást különböző vitamin (B12), ásványi anyag és nyomelem hozzáadásával alakítjuk ki. Ezek közül a szerves szelénnel történő dúsítás különösen nagy hangsúlyt fog kapni. A szelénnek legfontosabb szerepe az antioxidáns tulajdonsága, valamint bizonyítottan segít csökkenteni a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát (bizonyos mennyiségben). Mindemellett számos daganattípus esetében igazolták, hogy a szelén gátolja a kialakulást, illetve az egészséges sejtek számára védekező eszközt jelent. A hozzáadott vitaminok esetében, olyan hozzáadott vitamin mennyiséget kell beállítani, ami az átlagos napi magyar tejfogyasztást alapul véve, beilleszthető legyen az étrendbe, azaz hétköznapi fogyaszthatóság megtalálása is a cél, amiben nagy segítséget nyújt az korábban meghatározott a már meglévő ízvilágok.
Ehhez olyan speciális, egyedi technológiát (kombinált hőkezelés, stb.) kell kialakítanunk mely a fő alapanyag a cirok/köles hasznos beltartalmi paramétereit megtartja. A gyártástechnológia alatt értjük a meglévő gépek, berendezések működésének meghatározását, beállítását, ezek standardizálását ismételhetőség, valamint a folyamatos gyártás megteremtését. Összefoglalva célunk új, növényi, cirok/köles alapú „tejtermékek” kifejlesztése, válaszul az egyre növekvő keresletet az allergén- és állati eredetű összetevőktől mentes, funkcionális élelmiszerek iránt.
A projekt keretén belül célunk a jelenleg piacon lévő növényi, cirok/köles alapú „tej-termékek” funkcionális újragondolása, valamint e termékek gyártástechnológiájának kidolgozása, válaszul az egyre növekvő keresletre az allergén- és állati eredetű összetevőktől mentes, funkcionális élelmiszerek iránt. A termék a piacon már fellelhető, azonban fejlesztéssel tejtermékeink a táplálkozás biológiailag értékes termékeivé válhatnak, hiszen szénhidrátot, növényi fehérjéket (aminosavakat), vitaminokat, ásványi anyagokat, valamint rostot is tartalmaznak. Cél, hogy a projekt befejezését követően a fejlesztés eredményeként a termékek nemcsak a magyar lakosság egész körét, hanem Európa számos országában (Csehország, Szlovákia, Románia, Ausztria, Németország, Lengyelország, stb.) is megjelenjenek, kiszolgálva az egészséges, az egészség megőrzését elősegítő minőségi élelmiszereket és termékeket keresők körét. Hosszú távú cél: A fejlesztést követően a termékek saját márkával lennének ellátva ennek, szortimentjének folyamatos bővítésével és rugalmas kialakításával folyamatosan próbál igazodni a mindenkori piaci trendekhez, igényekhez a cég (mialatt az árakat igazán kedvező és versenyképes szinten tudja, tartja). Külföldi import termékei körét és azok disztribúcióját is szélesíteni kívánja a kifejlesztett termékekkel. Ezen paraméterek és a jelenlegi proaktív működés mellet a cég megfelelően versenyképes, mely a magyar gazdasági fejlődés növekedésének a forrásait is szolgálja.
Projekt időtartama: 2021.01.01-2023.12.31.
Projekt költségvetése: 319 000 000 Ft
Odaítélt támogatás: 199 375 000 Ft
Projekt megvalósító: Naturtrade Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság